Sakura's Diary
Love Me Like You Do Lyrics!  
Giveaway Berlangsung!  
Pandora Murah! 
Mr. Nuffnang

Reader(s)




 Silent Reader(s)

Refresh Owner Tutobies Contact Me

Chit Chat





Follower




Joined Giveaway


My Bloglist



Age of My Blog !

Daisypath Anniversary tickers
Thanks

Template by Azzahra
Codes by Nurul Atiqah
Edited by Sakura


Sponge Rainbow Cake

Hai semua ! Hari ini Sakura ingin kongsi resepi ~ Hari itu Sakura asyik buat tuto jer.. Okayla, tukar citarasa pula ~ Jom tengok resepi kali ini ! Resepi kek pelangi span .. Senang dan mudah sahaja stepnya.. Jum ! Sediakan bahan-bahannya dahulu :)

BAHAN A - 1½ cawan tepung gandum ( guna tepung kek pun boleyy)
1 cawan gula halus
1 sudu besar ovalette
5 biji telur
1 sudu kecil  serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanilla

BAHAN B - 15 gram atau 80ml mentega cair
80ml susu segar
Cara-caranya ialah ::

  1. Campurkan semua bahan A dan pukul pada kelajuan tinggi sehingga kembang atau ringan. Lebih kurang 5 minit untuk jadi fluffy.
  2. Perlahankan kelajuan, masukkan susu segar. Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit.
  3.  Masukkan mentega cair, gaulkan dengan senduk sampai sebati,
  4. Bahagikan adunan kepada 7 bahagian. Setiap satu bahagian lebih kurang secawan adunan.
  5. Masukkan pewarna pada setiap satu bahagian.
  6. Terserah kamu semua mahu buat bentuk apa okay ? Letak jer dalam acuan..
  7. Setelah masukkan dalam acuan, masukkan dalam oven yerr. bakar selama 12 minit dalam suhu 160c - 170c..
  8. Selepas siap bakar, letak dalam peti ais supaya kek itu tidak pecah..
  9. Keluarkan daripada peti ais, sapukan krim setiap layer seperti dalam gambar 


kalau sudah sapukan krim pada setiap layer, sapukan pula pada bahagian luar and hias !



Hiaslah suka hati kamu semua atas krativiti anda! Semoga berjaya ! Sakura out dulu ya :)
Credit to : Kak Raisah