Sakura's Diary
Love Me Like You Do Lyrics!  
Giveaway Berlangsung!  
Pandora Murah! 
Mr. Nuffnang

Reader(s)




 Silent Reader(s)

Refresh Owner Tutobies Contact Me

Chit Chat





Follower




Joined Giveaway


My Bloglist



Age of My Blog !

Daisypath Anniversary tickers
Thanks

Template by Azzahra
Codes by Nurul Atiqah
Edited by Sakura


Hokkaido Chiffon Cupcake

Hari ini 1st January 2015! Sakura ingin kongsi resepi Hokkaido Chiffon Cupcake! Sakura malas berbasi-basi jadi straight to the point! Jum tengok bahan-bahan!

Bahan-bahan ::

Bahan A 
-4 biji kuning telur (gred A)
-40gm gula castor 
Bahan B
 -50 ml susu segar
-50 ml minyak jagung
-1 sudu kecil esen vanilla 
Bahan C
 -60 gm tepung kek
 -20 gm tepung kastard
-1 sudu kecil baking powder
 ***Ayak sekurang-kurangnya 3 kali 
Bahan D 
-4 biji putih telur
-¼ sudu kecil garam halus
-80 gm gula castor 
Cara-cara:-
-Satukan Bahan A dan pukul dengan whisk dalam 3 minit.
-Masukkan Bahan B kedalam adunan tadi dan terus pukul lagi....Masukkan adunan tepung dan pukul lagi...pukul dengan whisk jer tau...bila dah sebati...ketepikan.
-Pukul putih telur dengan mixer pada kelajuan maksimum hingga bertanduk dan masukkan garam halus...pukul lagi...kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit dan terus pukul hingga bertanduk...(adunan meringue).
-Kemudian masukkan ½ adunan meringue ke dalam adunan tadi dan kaup balik kasar sahaja hingga rata...masukkan lebihan meringue dan kaup balik.
-Tuangkan ¾ adunan kedalam setiap acuan..bila dah siap hentak-hentakkan sedikit.
-Bakar pada suhu 150 c selama 20 minit...Sakura guna api atas sahaja.
-Bila dah masak dan keluarkan dari oven..hentakkan sikit dan biar sejuk...bolehlah letakkan filling kastard.
Semoga berjaya !